Acum esti la curent si pe facebook. Click pe butonul Like


Powered By EXEIdeas
Skip To Continue

Metrou pe sub Cluj si troleibuz pana la Gilau


Publicat 03.03.2008


metrou Cluj Radu Munteanu, rectorul Universitatii Tehnice pune in aceasta primavara bazele Institutului de Politica Urbana Cluj.
Rectorul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), Radu Munteanu (foto), a declarat ieri intr-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Cluj ca este asaltat de cereri pentru angajarea absolventilor universitatii de catre marii investitori.

Ati fost contactat de oficiali ai investitorilor care vin la Cluj. Vi s-au cerut noi specializari pe care sa le dezvoltati in cadrul UTCN?

Toti au vrut si vor, in principiu, treaba aceasta, dupa ce se asaza. Noi le-am spus ca am fi de acord sa organizam studii de tip master pentru ei, pe banii lor, pentru ca vor sa-si specializeze forta de munca. Ei acum s-au asezat si totul s-a facut extrem de rapid, cu o viteza ametitoare.

Clujul este, dupa parerea agentiilor europene care evalueaza zonele de dezvoltare, a doua zona din România. Prima este Bucurestiul, iar a doua este Clujul de departe. si ar mai fi a treia, Timisoara, insa Clujul este in fata ei. Din punct de vedere al boom-ului de care vorbeati, Clujul are o rata de crestere mai mare decât celelalte. Va fi o metropola. Deocamdata, sunt circa 420.000 de locuitori.

Odata cu realizarea zonei metropolitane, iar asta este un lucru fara intoarcere, Clujul va ajunge, in câtiva ani, la un milion de locuitori, ceea ce implica o atractie imensa fata de Cluj. Apoi, din punct de vedere al dezvoltarii urbane, in România sunt prevazute, pentru urmatorii 20 de ani, trei mega-cartiere. Unul la Bucuresti – in Baneasa – si doua la Cluj, mai mari decât Bucuresti - Baneasa: cartierul Lomb si cartierul Tineretului. Toate acestea inseamna o revolutie dezvoltarea zonala.

Clujul nu va fi un simplu oras, va fi un centru de interes european: cultural. si aici ma gândesc si la tot ce inseamna educatie, dar si pe inalta tehnologie. Vom fi un exportator de forta  calificata de munca . Plus ca va fi si un centru bancar. Este al doilea al tarii.

 

Dar, sa spunem, cei de la Nokia au venit la Dvs.?

Sigur, avem colaborari chiar. Au premiat la sesiuni stiintifice studenti, cadre didactice…

 

si programul de master de care pomeneati, l-ati discutat si cu ei?

Avem prin Facultatea de Automatica si Calculatoare, dar si prin cei de la Comunicatii, contacte, pentru ca Nokia si-a dezvoltat si o divizie stiintifica, cu accent pe inovare – dezvoltare. Eu ma refer la aceasta chestiune, pentru ca este foarte importanta pentru noi.

 

si in ce stadiu este relatia aceasta?

Din câte stiu eu, au incheiat un protocol de colaborare, cei din zona IT de la noi cu ei. in plus avem numerosi fosti studenti de ai nostri care lucreaza acolo. Cu Nokia legaturile nu sunt asa simple cum au parut pentru cei de acum. Avem vreo 15 absolventi care si-au facut in Finlanda doctoratele in tehnologie, la Helsinki si la Tampere.

Unii dintre ei lucreza si acolo. Au fost zeci de cadre didactice care au facut specializari sponsorizate de concern acolo, in Finlanda. Avem, dintre absolventii nostri, unii care lucreza in SUA, in conducerea companiei. Legaturile dureaza de 10-12 ani, nemijlocite, in special la ei acasa. Deci nu e o chestie inventata, vine Nokia, mergem la Nokia.

 

Sunt informatii ca se tatoneaza terenul si pentru industria auto in Cluj.

La Dej se face sigur. La Arc Parc, concernul Porsche este cel care va dirija lucrurile: Volkswagen, Audi, apoi si Trelleborg Automotive, tot ceea ce se face in Spania, blocurile motor. Ei, cei care se ocupa de personal, chiar au fost aici. Ne-au solicitat chiar de anul acesta 50 de absolventi in domeniul stiintei materialelor.

insa, la noi, cererea este mult mai mare decât oferta. Nu trebuie sa facem nici un efort, ba, din contra, sa filtram aceste oferte. Acum câtiva ani ne-am fi bucurat sa vina cineva sa ne intrebe. Acum nu stii cum sa-i filtrezi si sa-i treci dintr-o categorie in alta. Resursele umane sunt limitate. Dar au fost si cei de la Emerson, de la Continental.

 

Am inteles ca pregatiti un proiect care va implica UTCN mai mult in viata urbei.

Nu vreau sa ascund, si va spun in premiera ca vreau sa fac un institut: Institutul de Politica Urbana Cluj. Va fi un institut al nostru, al UTCN, care va putea intinde mâna autoritatilor pentru dezvoltare cu toata competenta.

 

Când ii dati drumul?

in primavara acestui an.

 

si va avea raspuns la toate problemele de dezvoltare urbana?

Noi vrem sa ne implicam in toate problemele acestea. De aceea ne-am implicat in problema stadionului “Moina”, in cea a Filarmonicii, in toate pietele si parcarile din Cluj, pentru ca, practic, oamenii nostri le-au facut. Iar aceste forte trebuie folosite. Mie imi place sa spun: Clujul este un oras neterminat.

Este o idee foarte progresista, in sensul ca nu va putea fi niciodata terminat, el tot timpul se va dezvolta. Când spui ca un oras este terminat, l-ai ingropat. L-ai bifat pe harta cu standardul lui si gata. Daca raportezi suprafetele comerciale la 10.000 de locuitori, noi suntem peste Bucuresti. Aici, nimeni nu-si arunca banii aiurea. Ei stiu exact de ce vin.

 

Sub ce forma va fi colaborarea institutului cu autoritatile?

Noi am lucrat si la programele de dezvoltare, si a judetului, si a municipiului. Eu vreau ca aceasta scoala sa dea cât mai mult pentru urbe, pentru cetate. si nu doar absolventi, ci si competente, expertize. Apar idei noi. Ele nu se clocesc numai intr-un consiliu. Acesta poate fi o forma de brainstorming, in care sa chemam specialisti si din alte parti.

Poate fi un consultant eficace pentru autoritati. si nu cerem nimic. Iar aici ii poti aduna pe toti. Vrem sa discutam si despre monorai (transportor electric suspendat – n. red.), cum se poate face, cum se poate optimiza. Nu putem lasa doar pe seama autoritatilor, pentru ca acolo sunt o gramada de alte socoteli.

 

Laszlo Attila a lansat ideea ca pentru zona metropolitana ar trebui chiar un metrou.

Da, monoraiul e un fel de metro. E si pe dedesubt, si pe la suprafata. Asta va veni, nu ai ce sa faci. Dupa cum si troleibuzul va merge pâna la Gilau in câtva timp, când circulatia se va face pe autostrada. Apoi aeroportul este extrem de important. Dar totusi, pentru noi, numarul unu este Autostrada Transilvania.

Sursa: Ziua de Cluj